Categorized | Interviuri

„Thailanda: Caracatițe la grătar, karaoke și niște manele thailandeze…”

Posted on 08 December 2017 by admin

Narcisa Dumitru scrie la Travelgirls.ro și iubește Thailanda cu tot sufletul unui om înfometat (de Massaman Chicken Curry). Dacă vreți să știți ce trebuie mâncat, făcut, văzut atunci când aterizați pe Planeta Thailanda… atunci pe a trebuie să o citiți!

Cea mai amuzantă amintire este…

Prima amintire amuzantă care-mi vine în minte cu mare drag este prima seară din satul Baan Chao Mai din regiunea Trang, pe coasta vestică a Thailandei, când imediat după ce ne-am cazat la o căsuță de pe malul mării, ne-a luat la ochi un domn respectabil în maieu și ne-a invitat la masă. O masă luuungă, înconjurată doar de bărbați, cu ochii mari cât cepele îndreptați spre mine.

“If you go anywhel in this area, tell them you know Keaw and they will help you. Evelybody knows me hele. I am Keaw, I wolk with the Marine Police fol 25 yeals and these al my fliends. Sit with us, food and dlinks al fol flee”. Eram singurii străini din zonă, singurii străini în mijlocului unei petreceri de polițiști, pe plajă, care a ținut până la miezul nopții. Fix. Pește și caracatițe la grătar, whiskey cu apă minerală și gheață, karaoke și posibil niște manele thailandeze. Am dansat cu toții, s-a cântat karaoke, s-a băut, s-au împărțit multe pupături și îmbrățișări. “Thailand OK fol you? OK?”, ne-a întrebat Keaw la sfârșitul petrecerii. “Don’t go to sleep untill we take photo. Remember my name: Keaw”.

A doua zi am primit un scuter gratuit ca să ne plimbăm pe coastă, un scuter mic pe care am mers ca doi giganți cu genunchii la gură, pe care l-am alimentat de pe marginea drumului cu benzină dintr-o sticlă de suc, de la o tarabă. Thailand was more than OK fol us, Keaw!

Mai sunt multe amintiri faine ce mi s-au lipit de suflet în Thailanda, în mare parte datorate thailandezilor, oameni foarte buni și autentici.

Mi-a plăcut să fac un pasat (ofrandă) din frunze de banan, flori, bambus și lumânări împreună cu o profesoară din Chiang Khan și să-i dau drumul pe Mekong la apus, am râs cu poftă când am învățat să dansez cu niște bătrânici pe o terasă pe care mi-a căzut o șopârlă geko în cap (semn de mare noroc!), am învățat o fetiță din satul Ban Pawai să folosească aparatul meu foto – ceea ce nu ar fi mare lucru dar fetița nu știa engleză așa că i-am povestit în română și i-am arătat iar ea a făcut niște fotografii minunate. A fost foarte interesant și să ofer de mâncare călugărilor budiști pe stradă, dimineața cu noaptea în cap, și să primesc în schimb binecuvântarea lor sau să merg pe bicicletă prin sate în Dan Sai și prin lanurile de orez, într-un august umed și cald.

Să nu uit de lecția de meditație din Wat Neramit Vipassana sau de secerișul în lanul de orez, la țară în Nan, sau de lecția de gătit tăieței din Daeng. Aș putea să continui o săptămână cu lista amintirilor dragi din Thailanda dar mă opresc aici pentru că mi se face dor prea tare. Poți citi articolele mele despre Thailanda.

M-aș întoarce oricând în Thailanda, din toate motivele: pentru oameni, pentru natură, pentru mâncare, pentru căsuțele pe plajă sau pensiunile din munți, pentru atmosfera liniștită, piețe, mirosuri, culori și… toate amintirile de mai sus.


Multe chestii ciudate…

Pentru cineva care merge prima dată în Asia, este posibil ca multe lucruri să i se pară ciudate. Thailanda e o țară majoritar budistă ce nu a fost niciodată colonizată, ce are un climat diferit de al nostru așa că… de unde să încep? Primul lucru care m-a frapat pe mine a fost că orice am întrebat, orice am cerut vreunui thailandez, mi-a zis „da”. Asta nu înseamnă că am și primit ce am cerut ori întrebat. E de apreciat această deschidere dar uneori poate fi confuz.

Un alt lucru ciudat este faptul că într-o vacanță în Thailanda trebuie să te obișnuiești cu toate viețuitoarele: insecte, șopârle, fluturași – chiar și în camera de hotel. Indiferent de numărul de stele afișat la recepție. Nu știu dacă este adevărat dar mi s-a spus că thailandezii nu elimină insectele cu insecticide. Pentru că e păcat. Totuși, într-un moment de criză din cauza țânțarilor din camera noastră minunată de pe Koh Kradan, am cerut la recepție spray anti-țânțari și am primit. Kob khun ka!

Ar mai fi câteva lucruri: nu prea găsești cuțite pe masă pentru că oricum mâncarea este pregătită din ingrediente tăiate mic, deci nu ai nevoie de cuțit, iar cuțilele sunt simbolul violenței. Nu știu dacă e valabil în toate piețele dar am oprit la un moment dat într-o piață locală pe marginea drumului, în nordul Thailandei, ca să cumpăr tot felul de vietăți prăjite, și am aflat că thailandezii nu au obiceiul să guste ceva de la o tarabă înainte să cumpere, prin urmare nici mie nu mi-au permis să molfăi vreo lăcustă înainte să scot banii.


Din mâncarea thailadeză ce îți place cel mai mult?

Ah, greu de zis. Nu cred că am mâncat ceva care să nu-mi placă în Thailanda. Totuși, este atât de aromat și proaspăt și gustos încât nu are cum să îți displacă ceva. La început mi-a fost greu să tolerez mâncărurile cu lemongrass dar la a doua vizită au început să-mi placă iar în a treia călătorie în Thailanda deja le căutam. Îmi amintesc, salivând, de un Massaman Chicken Curry la restaurantul Poom3 din Nan, de supa Tom Kha Gai de oriunde, de insectele prăjite și de… o să mă opresc aici că mi s-a făcut foame. Am scris mai multe aici: Ce gust are Thailanda și cu ce se mănâncă

Go North, people!

Zona de nord e preferata mea. Nu că sudul nu ar fi minunat și că nu ai găsi liniște și la mare dar nordul cu munțișori, verdeață, râuri e pe gustul meu. Regiunile Lampang, Lamphun, Phrae, Nan, Phitsanulok și Loei sunt recomandările mele.

Turiștii nu ar trebui să rateze…

E greu să alerg doar una. Eu am făcut o listă de 21 de experiențe de neuitat din Thailanda

 

 

Tags | , ,

Leave a Reply