Categorized | Interviuri

“Plaje cu nisip fin și apă albastră, înconjurate de vegetație luxuriantă”

Posted on 05 December 2017 by admin

Diana Cosmin este jurnalist la Fine Society. Adică se ocupă cu obraze subțiri, care cu cheltuială se țin. Dar… Diana spune că ceea ce i-a plăcut mai mult în Thailanda este mango și sticky rice, un desert pe cât de simplu, pe atât de delicios.

Cele mai mai haioase amintiri din Thailanda:

Primul loc care îmi vine în minte este Tiger Cave Temple din Krabi, până în vârful căruia am urcat 1.237 de trepte, o probă interesantă de voință. Eu am un obicei, de ani de zile: de câte ori merg într-un oraș, trebuie să găsesc cel mai înalt punct – turn, turlă, obelisc, orice – să mă urc în el și să privesc lumea de acolo. Am această plăcere. Ei bine, experiența Tiger Cave a fost probabil recordul în materie de înălțime: să urci peste o mie de trepte de beton, direct în soarele arzător al Thailandei, la 30 și multe grade… asta înseamnă să-ți dorești cu adevărat ceva. În drumul spre vârf chiar înveți câteva lucruri despre voință și despre tine însuți.

Aș reveni în Thailanda oricând. Pentru că perspectiva unor plaje cu nisip fin și apă albastră, înconjurate de dealuri, munți și vegetație luxuriantă, este întotdeauna o idee grozavă.

Cel mai bizar lucru thailandez:

În anii de călătorit prin lume am învățat să privesc cu relaxare și seninătate ceea ce este diferit de obișnuința sau de cunoașterea mea. În general sunt o fire curioasă și încerc să înțeleg motivele și rădăcinile din care provin obiceiurile altora, așa că nu cred că aș mai califica nimic drept ciudat. Doar altfel. Ce m-a intrigat la ei a fost însă bucuria cu care își întâmpină oaspeții.

Țin minte că la hotelul în care am stat în Krabi, în primăvară, am fost întâmpinați de staff-ul hotelului în ritm de dans. Toți cântau și dansau în stil tradițional, în costume tipic thailandeze, părând să aibă în sânge ritmul, deși erau recepționiști, responsabili de marketing, oameni de vânzări, deci aparent nu aveau nimic legat de dans sau artă în fișa postului. Mi s-a părut foarte frumos și complet diferit de ceea ce trăisem în alte părți ale lumii.

Desert? Daaa…

Mango Sticky Rice a fost o surpriză totală pentru mine, având în vedere că nu-mi place mango în general, iar orezul nu-l asociez deloc cu ideea de desert, ci mai degrabă îl văd în zona de sushi. Am comandat acest desert la insistențele unui prieten îndrăgostit iremediabil de Mango Sticky Rice și, după câteva înghițituri, l-am înțeles perfect. E paradisul într-un bol.

Ce să nu ratezi în Thailanda atunci când mergi acolo:

Mi-a plăcut foarte mult Krabi, dar pentru a înțelege spiritul thailandez cred că Bangkokul este o oprire esențială, mai ales pentru cine călătorește prima oară în Thailanda. E acolo o bogăție de simboluri, de culori, de mirosuri, de gusturi, de personaje, de povești de viață. După ce ai văzut Bangkok te poți aventura oriunde unde te trage inima, dar Capitala mi se pare poarta de intrare în cultura Thai. Dacă primul meu contact cu Thailanda ar fi fost o plajă, oricât de frumoasă – chiar și plaja lui Di Caprio, din filmul „The Beach” – cred că aș fi rămas cu o înțelegere un pic mai strâmtă a ceea ce înseamnă de fapt această țară.

Ce experiență trebuie musai făcută:

Templul lui Buddha culcat” din Bangkok rămâne, pentru mine, una dintre cele mai frumoase și spirituale experiențe pe care le-am avut într-o cultură atât de profund diferită de a noastră. Monezile aurii pe care le iei de la intrare și le „presari” în bolurile din jurul lui Buddha, gândindu-te la lucrurile care contează pentru tine, tot acest ritual simplu a fost o experiență de smerenie și deconectare pe care n-am uitat-o niciodată.

Tags | , , ,

Leave a Reply