Categorized | Uncategorized

Vizita în templu. Etică și pioșenie – partea 2

Posted on 03 August 2015 by admin

Text si Foto: Anca Ciuciulin

Reguli de comportament când vizitați templele buddhiste

Cum și pe unde se merge. În temple, vizitatorii se vor deplasa întotdeauna de-a lungul laturii drepte, căci această acțiune simbolizează profunda reverență către Buddha. Dacă intră un grup mare dintr-o dată, fiecare se va muta din dreptul ușilor pentru a evita perturbarea fluxului. Nu se calcă pe prag, ci se pășeșe peste el. Când o altă persoană, fie și laică, se roagă, nu este politicos să se treacă prin fața ei. Veți vedea că materialele, cărțile și recuzita religioasă nu se țin pe jos sau în locurile unde s-ar putea așeza cineva, ci numai pe mese sau perne. Nu e voie să se pășească pe deasupra lor.

Conversațiile trebuie limitate la minimum în templu sau în preajma altarului, pentru a nu tulbura pe cei ce stau în liniște, meditează sau se roagă. Uneori sunt plasați în locuri unde nu-i vedeți. Nu vă manifestați afecțiunea către partenerul de călătorie, chiar dacă sunteți în luna de miere. Thailandezii sunt extrem de pudici în general, cenzurați-vă și dumneavoastră măcar până ieșiți din templu, dacă nu până la hotel.

Femeilor le este interzis să atingă persoanele din templu, dacă vor să le doneze ceva, să converseze sau doar să le stea alături. Vor trebui să păstreze cea mai respectuoasă distanță și, în tăcere, să pună darurile numai în coșul sau vasul purtat de monah.

Ofrandele. Actul de a dărui călugărilor obiecte sau alimente este de fapt gest cultural, de acumulare și dezvoltare a înțelepciunii și calităților spirituale. Orice act realizat cu motivația virtuții aduce binefacere, și, cu cât mai „pur” obiectul donat, cu atât mai mare beneficiul spiritual personal. Când un novice sau orice persoană solicită îndrumare, binecuvântare, sfat sau învățăminte de orice fel, este indicat și aducă o ofrandă: flori, tămâie, fructe, lumânări sunt cele mai uzuale donații făcute către mintea luminată de Buddha; turiștii sunt la fel de bineveniți, chiar dacă monahii nu sunt și învățatorii lor.

Când aprindeți bețișoare parfumate, candele sau lumânări, nu stingeți flacăra suflând în ea, ci vânturând mâna.

Concluzia? Informați-vă și conformați-vă normelor de protocol. Încercați să fiți apreciați și admirați pentru reverența dumneavoastră.

 

Tags | ,

Leave a Reply