Plăceri (ne)vinovate
Posted on 09 April 2014 by admin
Text: Raluca Hagiu
Text apărut în revista “Thailanda-Ţara surâsului”
De fiecare dată când mă întorc din Thailanda, poţi să juri că în bagajul meu se ascunde un elefant. Nu rezist tentaţiilor din imensele centre comerciale sau din bazarurile de noapte. În Bangkok, shopping-ul înseamnă fie branduri de lux, fie produse tradiţionale la preţuri accesibile. În Siam Paragon, cel mai mare mall din Asia de Sud (în zona Pathum Wan), găseşti cei mai noi pantofi Jimmy Choo sau cea mai râvnită geantă Hermes, dar şi ţinute de la retaileri mainstream: Zara sau Mango, ori suveniruri culinare, chipsuri de banane sau nucă de cocos, la etajul gourmet. Apoi, te poţi îndrepta spre mall-ul Central World, la câteva minute de Siam Paragon, cu o mulţime de branduri de pe Oxford Street, din Londra: Ted Baker, Topshop, Dorothy Perkins, FCUK… Central World e locul de unde îţi poţi cumpăra flip-flops Havaianas, ochelari de soare Ray Ban şi costum de baie Miss Sixty, dacă următorul zbor este spre superbele insule thailandeze. Ar mai fi de bifat Emporium, cu branduri exclusiviste sau MBK, cu mărci locale, mai puţin fashionable, dar cu preţuri foarte mici.
Dacă ai ajuns în Thailanda, însă, nu poţi pleca fără să-ţi cumperi mătase. Se spune că aceasta este cea mai bună din lume. Caută flagship store-ul Jim Thompson. „Legendarul american al Thailandei”, cum îi spun localnicii, a fost un excelent ambasador al ţării zâmbetelor, transformând mătasea thailandeză într-un produs de lux must-have. O vizită la magazinul de pe strada Surawong este ca o incursiune într-o fermă de fluturi. Toate culorile curcubeului sunt prinse în ţesăturile strălucitoare, delicate, cu printuri armonioase, pe care nu te poţi abţine să le atingi. Sute de modele de eşarfe, rochii feminine sau lenjerie fină. Un paradis vizual şi tactil, care-l îmbie deopotrivă pe iubitul tău, cu zeci de modele de cravate, batiste sau eşarfe.
Mătase găseşti şi în bazarurile de noapte, însă modele şi imprimeuri tradiţionale. Pentru un farang (n.r. turist din Vest) contrastele cromatice sau modelele zgomotoase pot părea adesea prea mult. Însă dacă ai răbdare să priveşti oferta, poţi să descoperi piese foarte frumoase. În bazar, secretul este să negociezi. Poţi cumpăra o rochie la preţul unui sandviş de pe aeroportul Otopeni sau eşarfe pentru toate colegele de la birou, la preţul unei şedinţe de masaj la un salon de lux din Bucureşti. Cel mai cunoscut bazar este Patpong, din Silom. O aglomerare fascinantă şi haotică de tarabe cu te-miri-ce-uri, suveniruri haioase, articole din mătase ori bumbac, restaurante şi Go-Go bars. În weekend poţi vizita Chatuchak Market, locul pentru care s-a inventat cuvântul orice. Haine, suveniruri, antichităţi, decoraţiuni, plante în ghivece… absolut orice-ţi trece prin cap.
Nu rata nici Gems Gallery, cel mai mare showroom cu bijuterii din lume! Visul frumos al unei femei şi coşmarul iubitului ei: mii de bijuterii din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semi-preţioase, de la care nu-ţi poţi lua ochii. Magazinele cu plăceri vinovate se află în Bangkok, Phuket, Pattaya şi Chiang Mai.
De fiecare dată mi se întâmplă la fel. Ajung pe aeroport şi-mi dau seama că „am uitat” să cumpăr ceva. Caut produsele de frumuseţe cu cele mai exotice arome: cocos, papaya, fructul dragonului şi iau cu mine un strop din paradisul thailandez. Dacă mi-a intrat în bagaj un elefant, sigur mai e loc şi pentru un şoricel.
Raluca Hagiu este redactor-şef al revistei Unica şi lucrează în presă de 12 ani. Iubeşte revistele pentru femei, moda şi călătoriile – dacă n-ar fi jurnalist, ar fi de profesie turist. Are în minte harta tuturor străzilor de shopping din oraşele vizitate şi ar lua oricând avionul spre paradisul thailandez.
Tags | Bangkok, Chatuchak, Jim Thompson, shopping Thailanda