Categorized | Blogging despre Thailanda

Be a local in Thailanda 2

Posted on 22 July 2011 by admin

Foto & Text: Dragos Pirnog, Explore Travel

ZIUA 2

Ziua a doua a inceput cu un mic dejun excelent servit pe terasa de langa raul Mae Kok. In Thailanda veti avea parte la fiecare mic dejun de un regal al fructelor: ananas, mango, papaya, pepene rosu, pomelo, guava sau mangosteen.

Am parasit Chiang Rai si, dupa o ora de calatorie, am ajuns in apropierea comunitatii Baan Huay Kee Lek. Acest sat al tribului de munte Akha isi conserva modul de viata traditional si, in urma unei colaborari cu Organizatia Community Based Tourism, a acceptat sa primeasca aici grupuri mici de turisti care sa descopere, astfel, obiceiurile comunitatii Akha. Am urcat intr-o masina cu tractiune integrala care ne-a dus pe ultimii 3 km pana la intrarea in satul unde urma sa petrecem o jumatate de zi alaturi de localnici si sa descoperim acest mod de viata al tribului Akha, departe de civilizatie. Un localnic ne-a preluat la intrarea in parc si a fost ghidul nostru pe durata vizitei. Explicatiile erau date in thailandeza, iar Poe (ghidul nostru thailandez) ne traducea. Aveam deci doi ghizi la cinci persoane J.

Tribul Akha este unul dintre cele şase triburi de munte principale care locuiesc in nordul Thailandei. Aceste triburi nu reprezinta un grup omogen, ci o serie de entitati diferite, cu limba, credinte religioase, costume si traditii diferite. Toti sunt numiti triburi de pe deal sau oameni ai muntilor si se crede ca toate ar fi migrat in sud din Tibet, Myanmar si China, incepand cu secolul 19. Toate aceste triburi s-au stabilit in nordul Thailandei, fiind dispretuite de thailandezii din sud, si au recurs la agricultura primitiva prin defrisari si la o viata nomada. Tribul Akha se distinge prin costumele orbitoare inca purtate de femei. Traiesc in case din bambus, in general cu o incapere mare, care serveste drept camera de zi si dormitor, si inca o incapere mica, folosita ca bucatarie. Casele sunt construite pe piloni, iar sub casa este depozitul in care sunt tinute alimentele si ustensilele de lucru. Ca si celelalte triburi, Akha sunt animisti si cred in puterea spiritelor naturii si a stramosilor plecati, avand ritualuri care includ si sacrificarea unor animale. Nivelul relativ scazut de educatie si refuzul lor de a se integra in societatea thailandeza i-au transformat in cel mai sarac trib si cel mai discriminat. Ajutorul oferit de Proiectul Regal de la Doi Tung vizitat ieri si activitatile TEATA incearca sa ajute aceste triburi sarace si sa le ofere o sansa la educatie copiilor din triburi, precum si variante noi de a obtine bani care sa le imbunatateasca traiul zilnic.

Peste tot in sat am vazut oameni batrini stand la umbra si copii alergand prin jurul caselor, facand o mare galagie. Copiii sunt la fel peste tot J. Se joaca, alearga, se uita curiosi si rad la noi. Fiind duminica, satul este plin de copii care nu au zi de scoala, iar in centrul satului sunt multi barbati care stau la taifas. Ni se explica faptul ca, in timpul saptamanii, satul este aproape pustiu, deoarece toti barbatii si multe femei sunt la munca pe dealurile din jurul satului, unde sunt plantatiile de orez, zarzavaturi si fructe, in vreme ce copiii sunt la scoala. Turul nostru include si o vizitare a scolii …

Read more


Leave a Reply