Categorized | Uncategorized

Târgul de mâncare din Thong Sala

Posted on 09 March 2011 by admin

Text  şi foto: Adina Brânciulescu

Sâmbătă este o zi specială pentru noi. Începând cu ora patru după-amiaza şi până la zece seara, strada pietonală a oraşului Thong  Sala se umple de tarabe; timp de câteva ore, aici se ţine târgul de mâncare.

Thong  Sala este capitala insulei Phangan – orăşel port, pitoresc prin felul în care specificul asiatic se îmbină cu modernismul occidental; aici o piaţă locală de produse proaspete, mâncare şi îmbrăcăminte thailandeză, dar şi un magazin Tesco, pizzerii, restaurante mediteraneene şi o cofetarie cu un laborator (cu specific european) foarte bun.  Pe scurt, aici ai tot ce-ţi doreşte inima. Iar  inima mea mea e îndrăgostită de târgul de mâncare în fiecare sâmbătă.

Imaginează-ţi această străduţă îngustă, mărginită de magazine şi de case cu maxim două etaje care devine neîncăpătoare; cele doua rânduri de tarabe sunt pline de castroane şi oale mari cu supe, prăjeli şi alte mâncăruri fierbinţi preparate pe loc, peşti la grătar, creveţi, calamari în sos sau pe băţ, condimente, fructe, ouă de prepeliţă în frunze de bananier şi orez pregătit în multe feluri (fiert, cu legume, cu carne, budincă sau pe băţ). Combinaţiile sunt atât de numeroase şi arată aşa de diferit de ceea ce suntem noi obişnuiţi să vedem încât, pentru a alege, trebuie să traversezi străduţa de la un capăt la altul de două-trei ori. Dar nici asta nu este uşor – de-o parte şi de alta a rândurilor de tarabe se scurg valuri nesfârşite de localnici şi turişti care te obligă să urmezi curgerea mulţimii.

Pe la ora şapte seara locul devine de-a dreptul aglomerat, o viermuială de oameni ieşiţi parcă la plimbare cu mâncărurile lor aromate şi condimentate care plutesc parcă prin aer. La intrare şi ieşire se aprind lampioane roşii. În difuzoare se aude muzică thailandeză. Pe la mijlocul străzii, un tânăr cu păr lung şi ondulat încearcă, de după un portret din tinereţea lui Michael Jackson, să domine zgomotul mulţimii cu o vocea şi chitara. Puţin mai departe de el, un local mic anunţă trecătorii în limba germană că acela este locul în care pot viziona meciurile din Bundesliga.

Sâmbăta, Thong Sala devine un turn al lui Babel,  locul în care deliciile culinare adună oameni din toate colţurile lumii, vorbind toate limbile lumii.

Leave a Reply