Categorized | Where to Eat

Ceai din Triunghiul de Aur

Posted on 03 November 2010 by admin


“A bea ceai este cea mai buna modalitate pentru om de a se intoarce la el insusi din haosul ce-l inconjoara, este acel timp cand printul si taranul impart aceleasi ganduri, aceeasi bucurie, dupa care se pregatesc sa se intoarca la destinul lor” – Lu Yu, poet chinez

Va invit intr-un altfel de voiaj, al imaginarului combinat cu oflactivul si vizualul. Nu vom patrunde intr-un colt de lume, la frontiera dintre Laos, Birmania si Thailanda, ci vom ramane intr-un colt de Bucuresti, invesmantat in arome si senzualitate: la Traingle d’Or, o veritabila casa a ceaiului. O ceainarie cu iz de Orient, combinata cu parfumul cafelei dulcege picurate in suflet cu lichioruri dulci si parfumate, in acorduri magice.

Rasfata-ti simturile

Ai evadat din zarva orasului, din zgomotul strazilor, ti-ai strecurat umbra departe de caldura … E timpul rasfatului. Ce-ai spune de un Cappucino Triangle d’Or cu ciocolata alba topita, de Amaro Coffee cu ciocolata pisata sau de Ice Triangle d’Or cu fulgi de gheata, cafea si sirop de cirese? Vorba zboara si odata cu ea si micile istorii despre imbatatoarele cocktailuri pe baza de alcool: Birmania cu rom, sirop din fructul pasiunii si maracuya, Thailanda cu whisky, menta, ginger si sirop din fructul pasiunii sau Laos cu vodka, sirop de papaya, piure de capsuni si suc de coacaze negre.

Invitatie la ceai

Povestea ceaiului a inceput in China, spune legenda, in urma cu mai bine de 5000 de ani, in timpul imparatului chinez Shen Nung ( 2737 – 2697 i.C. ). Acesta, din motive de igiena, bea numai apa fiarta firebinte. Oamenii sai erau nevoiti sa fiarba neincetat apa, 24 ore din 24.

Legenda spune ca, intr-o buna zi, Shen Nung a intrat in bucatarie sa bea apa chiar in momentul in care un vant puternic a adus in incapere frunze si crengute din gradina.

Nu se stie daca erau frunzele si crengile de pe lemnele de foc stivuite sau frunze si crengute din tufisurile de ceai salbatic ce cresteau in zona. Oricum, acestea au cazut in vasul cu apa clocotita.

Imparatul s-a apropiat de vasul in care apa incepu sa-si schimbe culoarea si care, in acelasi timp, emana o necunoscuta aroma. De indata si-a pus sa guste licoarea si, vazand ca acestia au supravietuit, a gustat el insusi licoarea.” Si astfel – spune legenda – era ceaiului incepu. Era anul 2700 i.C., aceasta fiind data in care s-a preparat primul ceai.”

Asemeni neofitului, ajuns la ceainarie, petrece-ti clipele savurand renumitele specialitati din ceai de la renumita casa franceza Mariage Frères. Ceaiul special al salonului este Perles d’Or: perle de ceai verde, invelite in foita de aur, care elibereaza in timpul infuziei o aroma delicata de iasomie. Alinta-te cu un The sur le Nil care te inconjoara in parfumul aventurii, cu Eros – un ceai special pentru indragostiti, sau Marco Polo – ceai negru cu arome de fructe si flori (un succes al casei mentionate).
De fapt, invitatia ramane deschisa. Treceti-I pragul Triunghiului si lasati-va condusi intr-o altfel de lume…

5 reguli de aur in prepararea ceaiului

1. Intai incalzeste ceainicul si strecuratoarea
2. Masoara ceaiul cu ajutorul strecuratorii deja incalzite si las-o cateva momente pentru a permite aburului sa trezeasca aroma frunzelor de ceai
3. Toarna apa fierbinte (nu clocotita) peste frunzele de ceai. In cazul ceaiurilor albe sau verzi, apa trebuie sa fie chiar aproape de punctul de fierbere
4. Lasa ceaiul sa se aseze in functie de marimea si varietatea frunzelor.
5. Inlatura strecuratoarea cu frunze. Amesteca si serveste.
Sursa: Mariage Freres

“Dictionar”

*Triangle d’Or a fost incepand cu anii 1950 centru de productie ilicita a opiumului consumat in intreaga lume. Se obisnuia ca opiumul sa fie platit in aur, de aici si numele acestui triunghi muntos situat la granitele Laos-ului, Birmaniei si Thailandei.. Desi guvernul tailandez a depus eforturi constante, se spune ca respectiva cultura exista chiar si astazi, insa populatia aborigena s-a reorientat spre cultivarea legala de ceai, cafea sau tutun.

Totodata, Triangle d’Or este si denumirea data unei zone exclusiviste din Paris, situata intre Bulevardul Champs-Elysees, Bulevardul George V si Avenue Montaigne. Zona si-a castigat renumele de loc de referinta al luxului. Asemenea unei «galerii comerciale virtuale» in inima Parisului, acest spatiu fabulos adaposteste mari nume din moda, bijuterii, reflectand atmosfera de lux care da renumele Parisului.

*Mariage Frères este cea mai veche casa de ceai din Franta. Aceasta a inceput comertul cu ceai inca din anii 1660, atunci cand Nicolas Mariage a calatorit in scopuri comerciale in Persia, Indiile de Est si in Imperiul Moghul. Descendentii sai au continuat acest drum si in anul 1854 doi frati din familia Mariage au infiintat compania care ne incanta si astazi cu unele dintre cele mai apreciate ceaiuri din lume. Ceaiurile acestei case, considerata “Creatoarea artei frnaceze a Ceaiului”, au nume exotice: Genghis Khan, Balthazar, Yin Yang, Zodiac, Ceaiul Poetilor Solitari sau Elixirului Dragostei.

Compania lanseaza anual in medie 10 ceaiuri noi. Printre cele mai renumite sunt Thé Sur le Nil (Ceai pe Nil), Thé l’Opéra (Ceai la Opera), Marco Polo sau Montagne de Jade (Muntele de Jad). Ceaiurile sunt comercializate in locatii renumite din intreaga lume.

Bloombiz

Sursa: Diana Marcu

Leave a Reply